Χοιρινό με πράσα - Συνταγή

Το χοιρινό με πράσα είναι ένα κλασικό χειμωνιάτικο φαγητό, πρώτον επειδή τα πράσα βρίσκονται στην εποχή τους και δεύτερον επειδή το φαγητό αυτό κατά την άποψή μου είναι ό,τι πρέπει για το  κρύο. Αν μάλιστα την ώρα που τρώμε βλέπουμε από το παράθυρο του σπιτιού μας να χιονίζει, τότε αποκτά άλλη αξία!  Μία συνταγή προερχόμενη από τους παλαιότερους και γεμάτη παράδοση. Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει είτε στην κατσαρόλα είτε στο φούρνο. Η συγκεκριμένη συνταγή αφορά στο φούρνο. Για να μαγειρέψουμε χοιρινό με πράσα χρειαζόμαστε:
Υλικά για 5-6 μερίδες
  • 1 κιλό χοιρινό
  • 2 κιλά πράσα
  • μισό λεμόνι
  • ελαιόλαδο (2 φλιτζανάκια)
  • αλάτι, κόκκινο πιπέρι, κύμινο
Το κρέας:

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βράζουμε. (Σε κατσαρόλα περίπου 1,5 ώρα). Στην αρχή της βράσης αφαιρούμε τον αφρό που βγάζει το κρέας, ενώ λίγο πριν βράσει προσθέτουμε και το αλάτι. Όταν βράσει, βγάζουμε το κρέας αλλά δεν πετάμε το νερό (ζωμό) γιατί θα μας χρειαστεί αργότερα. Ο ζωμός που θα περισσέψει μετά τη βράση του κρέατος φροντίζουμε να φτάνει περίπου ως τη μέση της κατσαρόλας.

Τα πράσα:

Καθαρίζουμε τα πράσα, τα σχίζουμε κατά μήκος σταυρωτά και τα κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκ. Στη συνέχεια τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό. Έπειτα προσθέτουμε το λάδι, το πιπέρι και το κύμινο και τα βράζουμε για 20 λεπτά περίπου.

Ο φούρνος:

Σε ένα ταψί βάζουμε τα πράσα μαζί με το ζωμό που έχει απομείνει και προσθέτουμε από πάνω το κρέας. Στίβουμε το λεμόνι και  βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 250 βαθμούς για περίπου μία ώρα. (Να έχει τραβήξει το ζουμί) Το φαγητό είναι έτοιμο.

Χοιρινό με πράσα - Συνταγή


Καλή όρεξη!!!

Προμηθευτείτε τα υλικά της συνταγής εύκολα, γρήγορα και οικονομικά



Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment